Op zout gebaseerde versus niet-zoute waterontharder

Lange tijd waren zoutwaterontharders de norm. Deze zoutwateronthardingssystemen werken op basis van een proces dat ionenuitwisseling wordt genoemd en dat zorgt voor de vervanging van hardheidsveroorzakende mineralen (d.w.z. calcium en magnesium) door natriumionen. Onthardingszout is een essentieel onderdeel van dit proces en wordt gebruikt in de regeneratiefase van een wateronthardingsproces.

Zoutvrije waterontharders of niet-zoute waterontharders werken op een ander principe: deze remmen de vorming van kalkaanslag of verstoren de kristalstructuur van hardheidsveroorzakende mineralen waardoor ze niet aan oppervlakken blijven kleven.

Voor- en nadelen van zoutwaterontharders

Er zijn enkele belangrijke voordelen aan het bezitten van een zoutwaterontharder in plaats van een niet-zoutontharder, maar er zijn ook enkele nadelen, die in sommige gevallen klanten tot nadenken kunnen aanzetten en hen ertoe kunnen aanzetten andere oplossingen te zoeken om kalkaanslag onder controle te houden .

Voordelen van zoutwaterontharders

Volledige verwijdering van hard water: zoutwaterontharders zijn de echte kampioenen in het elimineren van hard water. Het gebruik van wasmiddel en zeep wordt verminderd: als je tot nu toe niet het beste uit jouw wasmiddelen en zepen haalde vanwege hard water, zal zacht water de efficiëntie van jouw wasmiddelen maximaliseren.

Nadelen van zoutwaterontharders

Zoutwaterontharders zijn geen onderhoudsvrije systemen. Periodieke zoutvervanging en onderhoud (reiniging van pekeltank) zijn nodig om ervoor te zorgen dat het systeem topprestaties levert.

Waterverbruik: tijdens het regeneratieproces gebruiken zoutwaterontharders zowel zout als water. De hoeveelheid water en zout die nodig is, verschilt van onthardersysteem tot onthardersysteem, maar sommige modellen kunnen verspillend zijn.

Niet geschikt voor zeer kleine appartementen, omdat zoutwaterontharders pekeltanks nodig hebben, kunnen ze veel ruimte in beslag nemen in jouw huis, wat een probleem kan zijn als je in een klein appartement woont.

Onthard water smaakt niet lekker: als de mineralen zijn verwijderd en het natriumgehalte is verhoogd, is zacht water niet iets dat je dag in dag uit graag zou drinken. Ook moeten mensen met een strikt natriumvrij dieet het drinken van zacht water vermijden.

Niet-zout waterontharders

Een waterontharder zonder zout is een andere waterbehandelingsmethode die de vorming van kalkaanslag voorkomt, maar dit systeem werkt niet op basis van het ionenuitwisselingsproces en gebruikt ook geen zout. Uiteindelijk voorkomen deze waterverbeteraars dat hardheidsmineralen aan oppervlakken blijven kleven, waardoor kalkaanslag wordt voorkomen. Kijk voor meer informatie op h2opro.nl.

Voordelen van niet-zout waterontharders

Onderhoudsvrije systemen: niet-zoute waterontharders gebruiken geen zout, waardoor je niet te maken krijgt met het vervangen van zoutzakken of gerelateerd onderhoud.

Zuiniger: kalkremmers of waterverbeteraars gebruiken geen elektriciteit en hebben geen regeneratieproces, dus ze verspillen geen water en je hoeft ook geen geld uit te geven aan zoutzakken.

Ontkalkingseffect: niet-zoute waterontharders ontkalken jouw leidingen licht en voorkomen verdere kalkaanslag.

Compacte modellen: in vergelijking met zoutwaterontharders hebben niet-zoutwaterontharders geen pekeltanks en nemen ze dus minder ruimte in beslag.

Wat is beter?

Nu je een overzicht hebt van de mogelijkheden en voor- en nadelen van elk systeem, weet je waarschijnlijk welk systeem het beste bij jouw behoeften past. Zoutloze modellen zijn onderhoudsvrij en zuiniger, terwijl op zout gebaseerde modellen de waterhardheid behandelen door hardheidsmineralen volledig te verwijderen.

Als je puur vanuit onderhoudsoogpunt beslist, zijn zoutvrije waterontharders de meest logische optie: je hoeft geen zoutveranderingen of welk onderhoud dan ook uit te voeren. Wil je echter zacht water en alle voordelen die daarbij horen, dan moet je voor de modellen op zoutbasis gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *