Schoonmaak advies voor lampen

Gedimde verlichting geeft een sfeervol effect in je interieur. Maar wanneer het licht gedimd wordt door een sluier van stof is dat natuurlijk een ander verhaal. In deze blog lees je hoe je het beste je lampen kunt schoonmaken.

Heldere glazen

Het is niet verstandig om de glazen onderdelen van een lamp in de vaatwasser te stoppen. Niet ieder glas is namelijk geschikt voor de vaatwasser. Daarom is het beter om de heldere glazen schoon te maken met lauwwarm water en een klein beetje afwasmiddel. Tot slot moet je de glazen meteen droog wrijven met een glazendoek om te voorkomen dat er opdroog plekken ontstaan.

Gekleurde of bewerkte glazen

Ook voor gekleurde of bewerkte glazen geldt dat je ze niet in de vaatwasser moet doen. Dit soort glazen kun je het beste schoonmaken met een droge doek. De glazen die door en door gekleurd zijn kun je eventueel wel op dezelfde wijze als de heldere glazen schoonmaken.

Stoffen lampenkap

Een stoffen lampenkap mag nooit met een natte doek worden afgenomen. Dit kan namelijk lelijke vochtkringen veroorzaken. Stof kun je gemakkelijk van de kap afhalen met een kledingborstel. De binnenkant van een stoffen lampenkap is vaak van plastic. Deze kun je afnemen met een vochtige doek afnemen. Heb je last van kleine zwarte puntjes op de lampen kap? Dan kun je dit eenvoudig met een gummetje verwijderen, maar let op dat je met de vleug mee gumt.

Chromen lamp

Chroom is een prachtig glanzend metaal, maar doordat het zo zacht is kan het snel beschadigen. Pas daarom bij een chromen lamp op met chemische stoffen. Vuil en stofdeeltjes zijn bovendien ook gemakkelijk te zien op het glanzende chroomoppervlak, daarom raden we aan om dit soort lampen regelmatig schoon te maken. Het beste kunt je het chroom schoonmaken met een zachte doek, die een klein beetje vochtig is gemaakt. Daarna kun je de lamp oppoetsen met een schone doek, zodat je opdroog vlekken kan voorkomen.

RVS lamp

Meestal heeft een buitenlamp een RVS armatuur. Deze kun je poetsen met een speciaal RVS poetsmiddel met een reinigende en verzorgende werking. Of je kunt het RVS schoonmaken met lauwwarm water en daarna met een droge doek na wrijven om zo strepen te voorkomen.

Kroonluchter

Een retro lamp zoals een kroonluchter is vaak wat lastiger schoon te maken in vergelijking met de meeste lampen. Maar is ondanks dat goed schoon te maken. Wij adviseren om er regelmatig een plumeau of stoffendoek langs te halen, zodat je de kroonluchter eenvoudig stofvrij houdt. Bevat je kroonluchter kristallen steentjes? Dan kun je deze het beste met een beetje lauwwarm water en afwasmiddel één voor één schoonmaken. Daarna met een zachte doek droog wrijven en je zal zien dat de kroonluchter weer prachtig blinkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *