Je smart home aansluiten in 3 stappen

In veel huizen zijn tegenwoordig onderdelen van smart home te vinden. Meestal in de vorm van een eenvoudig ‘slim verlichtingssetje’. Maar voor veel mensen is dit pas het begin. Langzaam maar zeker breiden zij uit en na verloop van tijd realiseren zij een complete smart home.

Mocht u geïnteresseerd zijn in smart home, dan is de toepassing van smart home in uw eigen woning een logische volgende stap. Om een eigen smart home te realiseren moet u echter wel eerst goede voorbereidingen te treffen. Zo kunt u in de voorbereiding bijvoorbeeld vaststellen of het gewenste smart home systeem wel een goede eerste stap richting een smart home is.

Om u te helpen met het realiseren van een smart home vindt u hieronder een aantal handvatten in de vorm van een klein stappenplan.

Inlezen en keuzes maken

Allereerst is het belangrijk dat u zich goed inleest. U kunt namelijk een breed scala aan interessante toepassingen van smart home in uw woning toepassen, maar niet alles van deze toepassingen is een goede optie voor uw woning of portemonnee.

Het spreekt voor zich dat smart home systemen niet in alle woningen toe te passen zijn. Wat uw portemonnee betreft is het verstandig om een keuze te maken voor een smart home toepassing die aansluit bij uw financiële mogelijkheden.

Als u bijvoorbeeld elektrische rolluiken in uw woning wenst doet u er goed aan om de prijzen rolluiken te checken. Bijvoorbeeld: niet alle rolluiken prijzen zijn inclusief montage. Een rolluik kan dus scherp geprijsd lijken, maar dat betekent over het algemeen dat u de montage zelf mag doen. Wilt u dat wel?  Let dus goed op de voorwaarden bij het rolluik kopen.

Als u zich voldoende ingelezen heeft is het tijd voor de volgende stap: een keuze maken voor een smart home platform. Een smart home platform is een centrale plek waarmee al uw apparaten verbonden zijn.

Het is belangrijk dat u eerst een smart home platform kiest en daarna pas smart home apparaten, want ieder smart home platform heeft zijn eigen protocol. Dit betekent dat niet alle apparaten aan hetzelfde systeem aangesloten kunnen worden. U kunt bijvoorbeeld ook geen Samsung telefoon opladen met een IPhone oplader. Als u eenmaal een smart home platform heeft gekozen kunt u smart home apparaten kiezen die dit smart home platform ondersteunen.

Begin simpel

Om uzelf een beetje wegwijs te maken in de wereld van smart home is het verstandig om te beginnen met een aantal simpele smart home producten. Koop dus in het begin producten die makkelijk te installeren en te koppelen zijn.

Als u eenmaal wat kennis vergaderd heeft kunt u beginnen met het toepassen van smart home in uw woonkamer. Koop bijvoorbeeld een slimme stekker of een slimme speaker voor in uw woonkamer.

Breid stapje voor stapje uit

Zoals ik in de vorige stap al aangaf is het voor een leek niet verstandig om te snel over te stappen naar een volledige smart home. Breid dus stapje voor stapje uit en leer uzelf de werking van smart home aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *